Zaznacz stronę

Sok z kapusty

O odczynie pH słyszało wielu z nas, m.in. w reklamie gumy do żucia czy przy sadzeniu roślin. Okazuje się, że poza tym, że jest to niezwykle ważny parametr m.in. w medycynie, rolnictwie, chemii, farmacji czy przemyśle spożywczym, to może on również dostarczyć miłych emocji podczas kolorowych eksperymentów. 🤗

Sporządźcie sok z czerwonej kapusty, zalewając poszatkowane liście kapusty wrzątkiem. Odczekajcie, aż sok wystygnie.
Zgromadźcie substancje, których pH chcielibyście zbadać, np. proszek do prania, ocet, soda, olej, cukier, sól, sok z cytryny, kwasek cytrynowy, wybielacz.
Wybrane substancje umieśćcie na folii (np. na koszulce na dokumenty) lub na talerzu bądź w kubkach/szklankach.
Za pomocą pipety albo słomki nanieście niewielkie ilości soku na próbki badanych substancji. Obserwujcie zachodzące zmiany.
Jak wiele kolorów udało się Wam otrzymać? Czy dwie różne substancje mogą po dodaniu do soku z kapusty dać ten sam kolor? Od czego może zależeć uzyskany kolor? Co się stanie, gdy wymieszamy substancje, które po dodaniu soku z kapusty dają inne kolory?